Facebook geeft videomakers binnenkort de mogelijkheid om reclame toe te voegen aan hun video's op het sociale netwerk. De reclame zou worden afgespeeld als de kijker ten minste twintig seconden van de video heeft gezien.

De opbrengensten worden gedeeld met de videomakers, schrijft Recode maandag op basis van bronnen in de industrie. De videomakers krijgen zo'n 55 procent van de opbrengsten, ongeveer evenveel als kan worden verdiend op YouTube.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft zich uitgesproken tegen reclames die vóór video's worden afgespeeld. Daarom is ervoor gekozen om de reclames in de video's te plaatsen, zoals op YouTube ook mogelijk is. Filmpjes die korter dan 90 seconden zijn krijgen geen reclame.

Facebook-gebruikers kunnen vooralsnog niet of nauwelijks geld verdienen met video's die ze plaatsen op het netwerk. Dat heeft veel ondernemingen ervan weerhouden om filmpjes op het netwerk te publiceren.

Wel heeft Facebook vorig jaar toestemming gegeven voor het plaatsen van gesponsorde video's, waarbij de videomaker wordt betaald door een adverteerder. Het is niet duidelijk wanneer de zogenoemde 'mid-roll'-advertenties in gebruik worden genomen.