Het Baltische persbureau Baltic News Service (BNS) is vrijdag getroffen door een zware cyberaanval. Daardoor kon de dienst zeker tien uur lang geen nieuwsberichten meer publiceren.

De aanval begon om 14.00 uur en was gericht op het CMS, waarmee berichten worden geschreven en gepubliceerd, en de e-maildienst van het persbureau. Dat maakt BNS zelf zaterdag bekend.

BNS is het grootste persbureau van Estland, Letland en Litouwen. De servers van het bureau, die door de cyberaanval zijn getroffen, staan in de Estse hoofdstad Tallinn.

De systemen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag hersteld. BNS zegt de beveiliging van de servers op te schroeven, om soortgelijke aanvallen in de toekomst te kunnen afslaan.

Hackers

Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit. Mogelijk gaat het om Russische hackers. De Baltische staten hebben een slechte relatie met het bewind in het buurland.

In 2007 was Estland getroffen door een ernstige cyberaanval, waarvan het Kremlin de schuld kreeg. De websites van onder meer het parlement, banken, ministeries, kranten en andere media werden toen offline gehaald, nadat Estland had besloten een omstreden sovjetmonument te verplaatsen.