Kiessystemen in de Verenigde Staten zijn door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid erkend als 'kritieke infrastructuur'. Op het verzoek van staten of lokale overheden zal het ministerie hulp aanbieden op het gebied van cyberveiligheid.

De zogenoemde kiesinfrastructuur heeft vrijdag de nieuwe status gekregen, kort nadat het inlichtingenrapport naar buiten is gekomen over Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Onder de kiesinfrastructuur vallen opslagplaatsen, stembureaus en plekken waar toezicht wordt gehouden op het stemproces, meldt het ministerie in een verklaring. Ook informatie- en communicatiesystemen zoals databases voor registratie van kiezers en elektronische stemkasten vallen daaronder.

Minister Jeh Johnson van Binnenlandse Veiligheid benadrukt dat de maatregel niet betekent dat er sprake is van federaal ingrijpen, regulering of toezicht op het stemproces. Het geeft enkel aan dat de kiesinfrastructuur een prioriteit is en dat de federale regering eerder assistentie verleent als daarom wordt gevraagd.

De nadruk bij de kiesinfrastructuur ligt op cyberveiligheid. Bepaalde onderdelen in onder meer de gezondheidszorg, de financiële sector en de nucleaire sector staan eveneens op de lijst van kritieke infrastructuur.