Google en Apple hebben de LinkedIn-app voor smartphones uit de Russische App Store en Playstore verwijderd na een verzoek daartoe van de Russische overheid.

Webtoegang tot het zakelijke netwerk werd eerder al geblokkeerd door de Russische overheid, omdat LinkedIn zich niet aan de Russische wet houdt.

De apps werkten vanuit Rusland niet goed vanwege het verbod, maar ze waren nog wel te downloaden. Het verwijderen van de apps geeft volgens The New York Times het signaal dat regeringen techbedrijven daartoe kunnen dwingen.

Google en Apple, twee Amerikaanse bedrijven, bevinden zich in een lastig parket. Ze zijn voorstanders van open internet en vrijheid van meningsuiting, maar worden volgens activisten door regeringen gebruikt om de censuur toe te passen voor de bevolking.

Het is voor het eerst dat er zoveel druk vanuit regeringen komt om apps uit de digitale winkels te verwijderen. "Apps zijn het nieuwe knelpunt van vrijheid van meningsuiting", zegt internetactivist Rebecca MacKinnon.

Wet

Rusland heeft de toegang tot LinkedIn geblokkeerd, omdat het bedrijf geen gehoor heeft gegeven aan de oproep om gegevens van Russische gebruikers op servers in Rusland op te slaan.

De wet op opslag persoonsgegevens is sinds september vorig jaar van kracht. Toezichthouder Roskomnadzor heeft LinkedIn in oktober aangeklaagd en kreeg van de rechter gelijk. De blokkade volgde kort daarop.

Autoritair

Veel landen hebben de afgelopen jaren hun wetgeving voor internetgebruik aangepast. Autoritaire landen gebruiken zulke regelgeving vaak om het internet te censureren.

In China is er een firewall opgetrokken waarmee websites kunnen worden geblokkeerd en internetverkeer kan worden onderschept. Turkije blokkeert regelmatig tijdelijk de toegang tot sociale media als er informatie naar buiten komt die ongunstig kan uitvallen voor de regering.

Gevreesd wordt dat Rusland de wet op opslag van persoonsgegevens heeft ingevoerd, omdat het op die manier makkelijker is om internetverkeer te controleren.