LONDEN - Een simpele stift heeft waarschijnlijk een einde gemaakt aan een poging van muziekuitgever Sony om zijn cd's te beveiligen tegen illegaal kopiëren. Sinds een week circuleren in diverse nieuwsgroepen op het internet methoden om de beveiliging te omzeilen.

Door een zwarte streep te zetten op een deel van de afspeelzijde van een cd is de beveiliging al gekraakt, zo constateerde ook persbureau Reuters. Het nieuwste plaatje van zangeres Celine Dion, A New Day Has Come, kan zo wel afgespeeld en opgeslagen worden op de computer en daardoor is de weg weer geopend voor illegale verspreiding.

Sony Music hoopte het illegale kopiëren tegen te gaan door een cd een extra programmabestandje mee te geven. Een computer leest dat als eerste waarna het afspelen van dezelfde cd op een pc een onmogelijke opgave zou worden. Een stift of een plakbandje kunnen echter dit bestandje onleesbaar maken, zo constateerden gebruikers.

De ontdekking is een zware tegenslag voor Sony Music. De muziekmaatschappij had al vele cd's de zogenoemde 'Key2Audio'-technologie meegegeven.

In Europa zijn meer dan 11 miljoen cd's van de techniek voorzien, het merendeel in Duitsland. Een dergelijke campagne tegen illegaal kopiëren is niet eerder voorgekomen. Het concern was maandag in Nederland niet bereikbaar voor commentaar.

De beveiliging kwam al eerder in opspraak. De Consumentenbond waarschuwde in april dat de beveiligde cd's een gevaar zouden zijn voor de computer. Wie ondanks waarschuwingen toch een dergelijk cd-tje op zijn harde schijf afspeelt, loopt de kans dat de computer vastloopt, aldus de Consumentenbond.

Dit zou vooral het geval zijn bij Apple Macintosh-computers. Sony liet daarop weten dat het niet van plan was om de cd's uit de winkel te halen.