Amerikaanse inlichtingendiensten zouden hebben ontdekt welke Russen de Democratische Partij hadden gehackt. De hackers deelden bemachtigde e-mails met WikiLeaks.

Dat meldt The Washington Post op basis van anonieme bronnen. De inlichtingendiensten zouden president Barack Obama hebben ingelicht over het hackonderzoek. 

Volgens NBC voerden de hackers in kwestie meerdere aanvallen uit op de Democratische Partij. Daarnaast was het Witte Huis een doelwit. Sommige hackaanvallen zouden zijn geslaagd, terwijl anderen werden afgeslagen. 

De inlichtingendiensten concluderen dat de Russen met de hacks probeerden om het Amerikaanse democratische proces te verstoren.

Hooggeplaatste Russische overheidsmedewerkers hebben de winst van Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen ook gevierd, blijkt uit het rapport. Ze zagen de verkiezingsuitslag als een politieke overwinning voor Rusland. 

Effect

Het verslag overhandigd aan Obama speculeert niet over de efficiëntie van de hack. De inlichtingendiensten zeggen niet in hoeverre de gelekte e-mails volgens hen effect hadden op de verkiezingsuitslag. 

De FBI startte vlak voor de verkiezingen een nieuw onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton. De verkiezingskandidaat wijt haar verlies aan dit onderzoek en Rusland.