De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is eind oktober op grote schaal gehackt, waarbij wachtwoorden, bestanden en e-mails zijn gestolen.

De hack werd begin november ontdekt. "De systemen zijn nu veilig. We kregen nieuwe beveiligingssystemen en wachtwoorden", zei een woordvoerster woensdag tegen Franse krant Le Monde.

De OVSE zegt niet wie de hack uitvoerde. Volgens Le Monde zit Russische hackersgroep APT28, achter de aanval. De groep staat ook bekend als Pawn Storm, Sofacy en Fancy Bear.

De schimmige groep met vermeende banden met de Russische overheid zou ook achter de aanval op onder meer de Amerikaanse Democratische Partij zitten, tijdens de presidentsverkiezingen in dat land. De VS voert nu een onderzoek uit naar de hacks tijdens zijn verkiezingen, en beraamt zich op sancties tegen Rusland.

De OVSE is onder meer actief in Oekraïne. De organisatie houdt daar de wapenstilstand in het oosten van het land in de gaten. Pro-Russische rebellen strijden er tegen de centrale regering.

De OVSE-missie was ook betrokken bij de eerste hulpverlening na de ramp met vlucht MH17. De organisatie was verder actief op de Krim, het schiereiland dat werd geannexeerd door Rusland.