Google toont niet langer controversiële websites als gebruikers zoeken naar de Holocaust.

De techgigant heeft websites uit de zoekresultaten verwijderd waarop wordt beweerd dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Een woordvoerder van Google vertelt aan Digital Trends dat het achterliggende algoritme van de zoekmachine is gewijzigd.

"We hebben recent ons algoritme verbeterd, om ervoor te zorgen dat er meer hoogwaardige en geloofwaardige content hoger komt te staan", aldus de woordvoerder. "We blijven onze algoritmes op termijn veranderen om problemen op te lossen."

Eén website waarop de Holocaust werd ontkend, stond eerder deze maand bovenaan de zoekresultaten van het bedrijf. Eerdere aanpassingen in het Google-algoritme zorgden er al voor dat zulke sites lager in de resultaten werden getoond. Nu zijn de betreffende sites helemaal verdwenen.

Het zoekbedrijf zegt niet van plan te zijn om controversiële zoekresultaten één voor één te verwijderen. In plaats daarvan wil het bedrijf ervoor zorgen dat niet-bevestigde informatie automatisch minder goed scoort in het zoekoverzicht.

Nepnieuws

De controverse rond de Holocaust-zoekresultaten komt terwijl techgigant Facebook onder vuur ligt over nepnieuws. Volgens critici werd Facebook veel gebruikt tijdens de Amerikaanse verkiezingen om nepberichten over kandidaten te verspreiden.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg beloofde in november meer te gaan doen tegen nepnieuws op zijn website, maar ontkende de impact op de verkiezingen. Volgens hem is het overgrote merendeel van de getoonde berichten op Facebook authentiek. Zowel Google als Facebook adverteren inmiddels niet meer op websites die nepnieuws verspreiden.