De politie heeft vier jongens uit Lochem aangehouden die met DDoS-aanvallen herhaaldelijk delen van het computersysteem van hun school zouden hebben platgelegd. 

Een van de jongens wordt er ook van verdacht tegen betaling in opdracht van anderen dergelijke aanvallen uit te voeren.

De jongens, twee van vijftien, een van veertien en een van zeventien, bestookten hun school vanaf begin dit jaar tot september met DDoS-aanvallen. Hierbij maken heel veel computers, vaak vanaf verschillende locaties, verbinding met één server. Deze raakt daardoor overspoeld met webverkeer en gaat daardoor trager werken of wordt zelfs helemaal onbereikbaar.

De gevolgen waren groot voor de school. Zo konden door het haperende computersysteem bepaalde lessen niet doorgaan en konden leerlingen, ouders en leerkrachten geen toegang krijgen tot het systeem waarin de roosters en cijfers staan.

Gedupeerde klas

Een keer werd een hele klas gedupeerd. Een toets die via internet zou worden afgenomen, ging op het laatste moment niet door terwijl de leerlingen al klaar zaten om deze te maken.

Een van de vijftienjarige jongens zou een website in beheer hebben gehad waarmee hij, tegen betaling, anderen in staat stelde dergelijke aanvallen uit te voeren. Een docent kwam de jongens vlak voor de zomervakantie op het spoor waarna de school aangifte deed. Ze werden afgelopen week aangehouden.