RIJSWIJK - Radicale islamitische groeperingen, hoe ouderwets ze soms in hun opvattingen zijn, maken dankbaar gebruik van het 'moderne' internet. Dat blijkt maar weer uit de brief die dinsdag op het lichaam van de vermoorde Van Gogh is gevonden, zegt N. Landman, schrijver van 'Van Mat tot Minaret', een boek over de islam in Nederland, vrijdag.

"Een aantal Koranteksten zijn vertaald uit het Engels, teksten die ongetwijfeld afkomstig zijn van internet. Ook de zeer fundamentalistische interpretatie van de teksten uit de Talmoed zijn zeker gevonden in een obscuur hoekje op internet", concludeert Landman.

Labiele jongeren, die bijvoorbeeld door privé-problemen 'zoekende' zijn, komen via internet makkelijk in aanraking met groepen met een bepaalde ideologie. Deze fundamentalistische groeperingen bestaan uit fanatieke mensen die middelen hebben gevonden om jongeren voor hun zaak te winnen, te hersenspoelen.

"Ze laten bijvoorbeeld keer op keer videobeelden zien van moslimvrouwen en -kinderen die afgeslacht worden in Tsjetsjenië. Op een gegeven moment zijn die jongens ervan overtuigd dat de hele wereld tegen hen, moslims, is", zegt Landman.

Volgens de schrijver gaat het vooralsnog om kleine groepjes die het Arabische begrip jihad voor hun eigen doeleinden gebruiken. "Jihad betekent inspanning/strijd. Gematigde gelovigen interpreteren dat als inspanning/strijd om bijvoorbeeld je eigen zonden te overwinnen. Radicalen zien jihad als legitimatie voor gewapende strijd.''