ROTTERDAM - Reisbureaus verliezen steeds meer terrein aan het internet. De helft van alle reizen wordt via internet geboekt. Een jaar geleden was dat nog 35%. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau Deloitte.

Deloitte onderzoekt jaarlijks het reisgedrag van het Nederlandse volk. Het bureau concludeerde dat vakantiegangers steeds minder vaak naar het reisbureau gaan. "Werd in 2003 nog 41% van de reizen op deze plek geboekt, vandaag de dag doet nog maar 29% van de Nederlanders dat", aldus Deloitte.

80% van de 3.300 ondervraagden zegt de informatie voor de laatst geboekte reis zich te hebben geïnformeerd via het internet. Slechts 11% ging bij het reisbureau langs. "Door het internet weet de consument veel eenvoudiger zijn vakantiereizen te vinden en andersom hebben de leveranciers veel directer toegang tot de consument", aldus onderzoeker Onno Oldeman.

De belangrijkste argumenten om via internet te boeken zijn snelheid en gemak. Volgens Oldeman toont het onderzoek aan dat juist die aspecten nooit door de reisbureaus kunnen worden geboden. "Het reisbureau kan ook qua kosten niet op tegen het veel goedkopere internet. Zo zijn de boekingen voor de reisorganisaties via de reisbureaus vier maal duurder in vergelijking tot boekingen via de virtuele weg. Alleen kostenbesparingen zijn niet voldoende."