Het Amerikaanse Witte Huis waarschuwt voor meer ongelijkheid in de samenleving, door de opkomst van kunstmatige intelligentie in software.

In een onderzoeksdocument beschrijft het Witte Huis hoe technologie zoals kunstmatige intelligentie effect kan hebben op bijvoorbeeld de banenmarkt omdat sommige banen op termijn door een computer vervangen kunnen worden.

"Als je kijkt naar de afgelopen decennia, dan zie je dat er steeds meer ongelijkheid ontstaat", aldus Jason Furman, voorzitter van de economische adviescommissie van het Witte Huis volgens TechCrunch. "Dat is deels te wijten aan technologie. Innovatie heeft er recent voor gezorgd dat mensen met hogere vaardigheden beter kunnen werken."

Het Witte Huis beschrijft in het document hoe de Verenigde Staten zich kunnen voorbereiden op de opkomst van kunstmatige intelligentie. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om te investeren in de opvang van werklozen, omdat meer mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. 

Het onderzoek stelt ook voor om mensen nu alvast op te leiden voor nieuwe banen, zodat ze niet op plekken terechtkomen waar ze door computers worden vervangen. 

Het is onduidelijk hoe het document precies in de praktijk gebruikt zal worden. Begin volgend jaar wordt er in de VS een nieuwe president ingehuldigd.