Twitter gaat zijn kantoor in Amsterdam sluiten. Vanaf 1 januari 2017 neemt een extern bedrijf de verkoop van advertenties op Twitter in Nederland over. De sluiting is het gevolg van bezuinigingen die Twitter doorvoert.

Twitter opende zijn Nederlandse kantoor op de Amsterdamse Zuidas in 2013. Een nieuw team verkocht er advertenties. Het bedrijf wilde profiteren van de 'volwassen markt' die hier bestaat.

Onlangs hield Twitter nog overnamegesprekken met Salesforce, Alphabet en Disney, maar die mislukten. Het sociale netwerk heeft nu 317 miljoen maandelijks actieve gebruikers, 4 miljoen meer dan een kwartaal eerder.

Twitter kampt al langer met tegenvallende groei van het gebruikersaantal, maar de omzet steeg nog altijd wel rap. Die groei lijkt nu af te vlakken. 

Ook lijdt Twitter nog steeds verlies, al waren de laatste kwartaalcijfers nog redelijk goed: de omzet steeg met 8 procent naar 616 miljoen dollar. Wel werd er 103 miljoen dollar verlies geleden. Daarom kondigde Twitter meteen aan een omvangrijke bezuinigingsronde door te voeren. De sluiting van het kantoor in Amsterdam is daar onderdeel van.

Vertrek top

CTO Adam Messinger kondigde woensdag zijn vertrek bij het bedrijf aan. Hij was sinds 2011 actief bij het sociale netwerk, nadat hij vice-president was bij softwaregigant Oracle. Het werk van Messinger binnen Twitter zal worden overgenomen door ingenieursleider Ed Ho. 

Daarnaast verlaat productleider Josh McFarland het sociale netwerk, om aan de slag te gaan bij het investeringsbedrijf Greylock.