Privacywaakhond Privacy First staat achter het plan van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om berichtenservices zoals WhatsApp en Telegram te kraken als de veiligheid in het geding is.

Privacy First vindt het legitiem wanneer inlichtingendiensten berichten ontsleutelen als er mensenlevens op het spel staan. "Dan zijn zaken als privacy even niet belangrijk", zegt directeur Vincent Böhre tegen De Telegraaf.

Maar ook de bedrijven achter apps als WhatsApp en Telegram hebben een verantwoordelijkheid, zegt Böhre. "Het mag niet zo zijn dat door de ’ontsleuteling’ van een individu het hele systeem bloot komt te liggen. Ze moeten het zo inrichten dat het in individuele gevallen kan worden gekraakt, zodat niet iedereen het slachtoffer wordt."

Wel benadrukt Böhre dat encryptie en privacy belangrijk zijn. "Maar ik wil benadrukken dat wij ons verder 100 procent sterk maken voor goede encryptie en versleuteling. Daarover mag geen twijfel bestaan."

Zaterdag kwam naar buiten dat inlichtingendienst AIVD op instructie van de NCTV probeert de encryptie van berichtenapps als WhatsApp en Telegram te kraken om beter zicht te krijgen op terrorisme.