Facebook wil bij het bestrijden van het nepnieuws op het platform geen meningen van gebruikers belemmeren.

Dat zegt Facebook-ceo Mark Zuckerberg in een reactie op de zorgen van Facebook-gebruikers. Die vragen zich af in hoeverre de onafhankelijke nieuwsorganisaties zelf niet bevooroordeeld zijn in het controleren van het nieuws.

Zuckerberg zei daarop dat het bedrijf hier voorzichtig mee omgaat en dat het niet de vrijheid van meningsuiting wil belemmeren.

"Ik begrijp hoe gevoelig deze kwestie ligt", zegt Zuckerberg in zijn reactie. "Het team houdt zich bezig met het bestrijden van nepnieuws en spam en zal zich niet bezighouden met meningen. We willen echt voorkomen dat mensen op nepnieuws klikken, zodat ze op websites komen waar andere mensen aan verdienen door middel van advertenties."

"Het uiteindelijke doel is om nepnieuws te verminderen. We vechten ook tegen andere vormen van oplichterij op ons platform, maar zullen ons nooit gaan bezighouden als experts op het gebied van de waarheid. Daarom werken we met onafhankelijke organisaties."

Bestrijding nepnieuws

Donderdag maakte Facebook bekend de feiten te gaan controleren in het nieuws dat wordt gedeeld op het sociale netwerk. De websites die gaan helpen bij het controleren van de feiten zijn Snopes, Politifact, ABC News en FactCheck.org. Later zullen er nog meer websites bijkomen.

Samen met deze organisaties zal Facebook snel nepnieuws proberen te ontdekken. Ook zullen gebruikers aangemoedigd worden dit nieuws niet te delen met hun vriendenkring. 

Mocht één van de onafhankelijke organisaties concluderen dat een bericht inderdaad nepnieuws bevat, dan wordt het artikel als zodanig aangeduid en kunnen gebruikers meer info over het artikel op hun website vinden.