De Nederlandse politie gaat vanaf vrijdag gezichtsherkenning gebruiken om verdachten op te sporen.

Dat heeft de politie bekendgemaakt tegenover de NOS. Voor de gezichtsherkenning wordt gebruikgemaakt van een database met daarin ruim 800.000 gezichten.

Met speciale software kan politie gezichten in foto’s vergelijken met de database. Als er een match wordt gevonden, wordt er een identiteit aan de personen in kwestie gekoppeld. 

Het systeem kan beelden van bijvoorbeeld beveiligingscamera’s of bodycams bekijken. Agenten dragen steeds vaker dit soort camera’s. 

Volgens de politie worden niet alle foto’s of video’s gescand op gezichten. Dit zou alleen mogen als er iemand in voorkomt die van een misdrijf wordt verdacht. De politie verwacht de software honderden tot duizenden keren hiervoor te benutten.

Database

In de gebruikte database staan foto’s die de politie zelf heeft gemaakt van verdachten. Mensen die zijn veroordeeld voor minstens een jaar celstraf worden ook toegevoegd. Als een verdachte onschuldig blijkt te zijn, moet deze uit de database worden verwijderd.

De gezichtsherkenningssoftware kan ook een tweede database raadplegen met daarin asielzoekers, uitgeprocedeerden en visumaanvragers. Om hiervan gebruik te maken, moet de politie toestemming vragen aan het Openbaar Ministerie.