Facebook controleert voortaan de feiten in de nieuwsberichten die gedeeld worden via het sociale netwerk. Dat doet het samen met een aantal onafhankelijke nieuwsorganisaties.

Facebook kondigt het besluit aan op zijn eigen blog.

De websites die gaan helpen bij het controleren van de feiten zijn Snopes, Politifact, ABC News en FactCheck.org. Later zullen er nog meer websites bijkomen.

Samen met deze organisaties zal Facebook snel nepnieuws proberen te ontdekken. Ook zullen gebruikers aangemoedigd worden dit nieuws niet te delen met hun vriendenkring. 

Facebook legt uit hoe controle nepnieuws werkt
Facebook legt uit hoe controle nepnieuws werkt

Signalen

Facebook zal letten op enkele signalen als het gaat om het achterhalen van nepnieuws. Het netwerk zal onder meer in de gaten houden of een bericht niet te snel verwijderd wordt nadat het is geplaatst.

Mocht één van de onafhankelijke organisaties concluderen dat een bericht inderdaad nepnieuws bevat, dan wordt het artikel als zodanig aangeduid en kunnen gebruikers meer info over het artikel op hun website vinden.

Wanneer een bericht door twee organisaties is ontkracht, dan zal er een melding van worden gemaakt. Ook zal dit bericht lager in de nieuwsfeed terechtkomen van de Facebook-gebruikers. 

Het sociale netwerk meldt verder dat er nieuwe opties worden getest voor het melden van nepnieuws. Nu is het al mogelijk de inhoud van een bericht als nep aan te duiden door de gebruikers.