Bedrijven, openbare diensten en burgers kunnen vanaf donderdag gebruikmaken van de mogelijkheden van het Europese navigatienetwerk Galileo. 

Het satellietsysteem kan bijvoorbeeld daarvoor uitgeruste auto’s en mobiele telefoons veel preciezere navigatiediensten leveren. Daarmee is Galileo een Europees alternatief voor het Amerikaanse GPS-netwerk. Het EU-netwerk is een civiele dienst, terwijl GPS ooit als militair initiatief is gestart.

Hulpdiensten kunnen er bij reddingsoperaties en andere noodsituaties gratis gebruik van maken en autoriteiten biedt het mogelijkheden voor encryptie. Volgens de initiatiefnemers is Galileo ook sneller dan andere diensten bij het vinden van mensen die bijvoorbeeld vermist in de bergen of op zee zijn.

Ook levert het zeer accuraat de precieze tijd. Het systeem gaat donderdag 'live'. De Europese Commissie riep ondernemers woensdag op innovatieve diensten te ontwikkelen.

Van de uiteindelijk dertig Galileo-satellieten hangen er nu achttien op ruim 22.000 kilometer van de aarde. Galileo is naar verwachting in 2020 volledig operationeel.

Satellieten gelanceerd in Frans-Guyana
Satellieten gelanceerd in Frans-Guyana