AMSTERDAM - Met de mogelijkheid van zoekmachine Google om de eigen computer te doorzoeken, zijn ook gegevens van andere gebruikers op dezelfde pc oproepbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift PC World. Ook moet van tevoren een overeenkomst worden goedgekeurd die toestaat dat Google gebruik maakt van gegevens die worden opgespoord via het zoekprogramma.

Het programma, 'Desktop Search' doorzoekt de hele computer op bestanden. Dat is vooral handig wanneer mensen een bestand kwijt zijn. Het programma zoekt ook in e-mail en chatsessies. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende gebruikersprofielen in de computer. Zo is het mogelijk dat e-mailtjes van een andere gebruiker ook worden opgezocht.

Google zelf beweert in haar overeenkomst dat de gegevens die het programma op de computer vindt, niet doorgestuurd worden. Slechts de gegevens over de snelheid waarmee is gezocht en hoeveel zoekopdrachten worden gegeven, worden doorgegeven aan het bedrijf Google.

Google is de eerste grote softwaregebruiker die een dergelijk zoekprogramma heeft ontwikkeld. Het is daarmee eerder dan bijvoorbeeld Microsoft.