Een meerderheid van de Tweede Kamer zou achter een strengere variant van de wet computercriminaliteit III staan, waarbij softwarelekken meteen gemeld moeten worden bij bedrijven.

Dat blijkt uit een gepland voorstel van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in handen van NRC. Volgens de krant zou VVD van plan zijn dit voorstel te steunen, waardoor er een Kamermeerderheid ontstaat. Daarin zou ook worden gepleit voor strengere controle van de politiehacks.

De wet computercriminaliteit III wordt vandaag bij de Tweede Kamer besproken. Wordt de wet aangenomen, dan stelt deze de politie in staat om de computers en telefoons van verdachten te hacken of in de gaten houden. 

In de huidige versie van de wet mag de politie zogeheten zero-day-lekken in bepaalde gevallen voor zichzelf houden. Dit zijn softwarelekken die nog niet bekend zijn bij de makers van programma’s. Door deze lekken geheim te houden, kunnen techbedrijven kwetsbaarheden in hun software minder makkelijk dichten. 

Recourt wil dit onderdeel van de wet wijzigen, zodat een sotwarelek "in principe direct" bekend zal worden gemaakt aan een bedrijf. Als het OM een specifiek lek alsnog geheim wil houden, zou dat aan een onderzoeksrechter gevraagd moeten worden.

Toezicht

Het niet melden van zero-day-lekken leidde eerder al tot kritiek op de wet. Daarnaast schreven onderzoekers van het Instituut voor Informatierecht in november dat er in de wet onvoldoende toezicht zou zijn op de hackende politie. 

De Autoriteit Persoonsgegevens was ook kritisch op de zogenoemde terughackwet. Zij noemden de politiehacks een "ongekende inbreuk" op de persoonlijke levenssfeer van burgers.