Verschillende internationale politiediensten hebben gezamenlijk 34 verdachten gearresteerd bij een actie tegen jonge gebruikers van software waarmee cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd.

Er zijn nog eens meer dan honderd mensen verhoord en gewaarschuwd, meldt Europol maandag.

Aan de actie deed ook de Nederlandse politie mee, naast collega's uit Australië, België, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In Nederland heeft de politie vijftien personen bezocht en gewaarschuwd. Het ging veelal om jongeren, die bijvoorbeeld leeftijdsgenoten of scholen hadden aangevallen. Er zijn geen arrestaties verricht, maar de jongeren hebben wel te horen gekregen dat hun activiteiten strafbaar waren.

Het in Den Haag gevestigde European Cybercrime Centre (EC3) hielp bij het identificeren van verdachten die de kwaadaardige software gebruiken. 

Overspoelen

Zij betaalden voor zogenoemde 'stressers' en 'booters', die servers kunnen overspoelen met internetverkeer. Daardoor kunnen websites overbelast raken en onbereikbaar zijn voor normale gebruikers.

DDoS-aanvallen zijn steeds makkelijker uit te voeren door de beschikbaarheid van simpele software waarmee geïnfecteerde computers in botnets kunnen worden ingezet om internetverkeer af te vuren op een doelwit.

Europol zegt jongeren te willen inlichten over het nut van digitale vaardigheden voor hun carrière. Zo moet worden voorkomen dat zij hun vaardigheden inzetten voor criminele doeleinden.