Voormalig Microsoft-directeur Bill Gates en Alibaba-baas Jack Ma steken in samenwerking met andere investeerders 1 miljard dollar in bedrijven die werken aan nieuwe energietechnologieën.

De oprichting van het fonds Breakthrough Energy Ventures wordt maandag officieel bekendgemaakt, melden verschillende Amerikaanse media.

Ook durfkapitalisten John Doerr en Vinod Khosla zijn betrokken bij het fonds, samen met Amazon-directeur Jeff Bezos en Virgin-oprichter Richard Branson.

"Ons doel is om bedrijven te bouwen die zullen helpen om de volgende generatie van betrouwbare, betaalbare en uitstootvrije energie aan de wereld te leveren", zegt Gates in een verklaring.

Breakthrough Energy Ventures zal enkel investeren in startups die een groot effect op de klimaatverandering kunnen hebben. Ze moeten potentieel een vermindering van minstens een halve gigaton aan broeikasgassen in petto hebben.

De oprichting van het fonds volgt op de verkiezing van Donald Trump, een klimaatscepticus, tot het Amerikaanse presidentschap. Trump koos de procureur-generaal Scott Pruit uit Oklahoma als leider van het milieuagentschap EPA. Hij was tijdens de regering-Obama juist fel tegenstander van het klimaatbeleid van dat agentschap.