De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten de opdracht gegeven onderzoek te doen naar cyberaanvallen en buitenlandse inmenging tijdens de verkiezingen in het land.

Dat meldt Reuters. De geheime diensten moeten de bevindingen presenteren voordat Obama stopt als president. Vanaf 20 januari zal Donald Trump het presidentschap overnemen.

Adviseur van binnenlandse veiligheid Lisa Monaco zegt dat cyberaanvallen tijdens verkiezingen niet nieuw zijn, maar wel een grens over zijn gegaan.

Monaco werkte in 2008 bij de FBI en zag dat China de systemen van Barack Obama, toen nog senator, en John McCain, ook senator, had geïnfilteerd. Beide senators voerden toen campagne voor het presidentschap en werden op de hoogte gebracht van de infiltratie.

"Net als in 2008, zagen we ook dit jaar kwaadaardige cyberactiviteiten in het verkiezingssysteem", zegt Monaco.

Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?
Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?

Rusland

In oktober beschuldigen de Verenigde Staten de Russische regering van meerdere cyberaanvallen. Die waren gericht op de Democratische Partij en vonden vlak voor de verkiezingen in de VS plaats. President Obama waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin voor de consequenties van die aanvallen.

Toen Trump nog presidentskandidaat was, daagde hij Rusland uit de ontbrekende e-mails van Hillary Clinton, toen ook nog in de race voor het presidentschap, op te graven. Het ging om e-mails uit de tijd dat Clinton de minister van Buitenlandse Zaken was onder leiding van Obama.