Een op de vijf Nederlanders die online aankopen doet heeft in het afgelopen kwartaal iets op zijn of haar smartphone besteld.

Dat is fors meer dan een jaar geleden, blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Het onderzoek is uitgevoerd door GfK in opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL.

Zo'n 2,17 miljoen Nederlanders deden in het derde kwartaal een aankoop via hun smartphone. Dat komt neer op 20 procent van alle Nederlanders die online een aankoop deden. Dat percentage lag een jaar geleden nog op 14 procent.

Vooral in de leeftijdsgroep van 15 tot 39 jaar wordt bovengemiddeld vaak gebruikgemaakt van een smartphone om aankopen te doen. Van deze groep bestelt bijna een derde iets via zijn of haar telefoon.

20 miljard

In totaal wordt nu 9 procent van alle online aankopen gedaan met een smartphone. Twaalf maanden geleden was dat 7 procent. In dezelfde periode steeg het totaal aantal online aankopen met een kwart naar 41,65 miljoen met een omzet van 4,48 miljard euro.

Tot en met het derde kwartaal is er dit jaar 14 miljard euro online uitgegeven in Nederland. Naar verwachting komen de online bestedingen dit jaar met Sinterklaas en Kerst uit op bijna 20 miljard dollar.