Het bestuur van Facebook is aangeklaagd vanwege mogelijke belangenverstrengeling van durfkapitalist Marc Andreessen tijdens onderhandelingen met Facebook-CEO Mark Zuckerberg.

Andreessen trad op als vertegenwoordiger van kleinaandeelhouders toen Zuckerberg een akkoord wilde bereiken over een nieuwe rol bij het bedrijf. Andreessen heeft tijdens besprekingen echter informatie doorgespeeld aan Zuckerberg, waardoor diens onderhandelingspositie werd versterkt.

Dat blijkt volgens persbureau Bloomberg uit rechtbankstukken die donderdag openbaar zijn gemaakt. De rechtszaak is in april al aangespannen door onder meer particuliere investeerders en pensioenfondsen.

De onderhandelingen gingen over de rol van Zuckerberg als leider van het bedrijf. De oprichter van Facebook wil 99 procent van zijn aandelen aan goede doelen geven. Daarmee verliest hij stemrecht in het bedrijf.

Zuckerberg heeft voor de verkoop van zijn aandelen de aandeelhouders gevraagd of hij zijn stemrecht mocht behouden. De investeerders gingen daar na onderhandelingen mee akkoord.

Andreessen

Nu blijkt dat Andreessen, durfkapitalist en bestuurslid van Facebook, met dubbele pet heeft geopereerd tijdens de onderhandelingen met Zuckerberg.

Hoewel hij juist was aangesteld om samen met twee anderen kleinaandeelhouders bij te staan, heeft Andreessen Zuckerberg voorzien van informatie over de gesprekken bij de aandeelhouders.

Plan

Zo liet hij aan de Facebook-CEO weten hoe de aandeelhouders dachten over zijn plan en heeft hij Zuckerberg geholpen met het vormen van standpunten in de onderhandelingen.

Via sms'jes hielden Andreessen en Zuckerberg contact, blijkt uit de rechtbankdocumenten. Zo was Zuckerberg op de hoogte van lastige vragen die werden gesteld op de aandeelhoudersvergadering.

De rechter buigt zich over de zaak en moet bepalen of Andreessen de kleinaandeelhouders voldoende heeft bijgestaan in de onderhandelingen.