'Britse en Amerikaanse overheden tappen telefoons af in vliegtuigen'

Britse en Amerikaanse geheime diensten tappen sinds 2005 mobiele telefoons af in commerciële vluchten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Le Monde, op basis van documenten die klokkenluider Edward Snowden naar buiten bracht. Wanneer telefoons in het vliegtuig aan staan, dan kunnen de inlichtingendiensten NSA en GCHQ de locatie zien.

Uit het onderzoek blijkt dat de geheime diensten informatie kunnen destilleren, zoals betrokken ip-adressen, telefoonnummers en de beltijd, en die data kunnen koppelen aan specifieke passagiers.

Ook zouden de diensten kunnen zien wat mensen aan het doen zijn op hun smartphone, door te kijken naar e-mails of de geïnstalleerde reisapplicaties.

Telefoon- en internetmaatschappijen

De NSA dwong Amerikaanse telecommaatschapijen eerder ook om data van hun klanten te overhandigen, waaronder dus telefoonnummers en de beltijd, maar niet de inhoud van de gesprekken. Sinds 2015 wordt die data bij de bedrijven zelf opgeslagen en kan de NSA daar alleen toegang tot krijgen wanneer gerechtelijk bevel voor wordt uitgebracht.

Daarnaast blijkt uit de documenten dat Groot-Brittannië de directeur van de grootste webhoster OVH in de gaten hield. Het e-mailadres van Octave Klaba staat op de lijst van Five Eyes, een samenwerkingsverband tussen de inlichtingendiensten van Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De inhoud van zijn e-mails is onbekend, evenals de reden waarom Klaba werd gezien als een doelwit.

Lees meer over:
Tip de redactie