Fitbit neemt delen van de smartwatchmaker Pebble over. Onder meer personeel en intellectuele eigendommen van Pebble verhuizen mee, maar de hardwaretak wordt niet overgenomen.

Dat hebben de bedrijven woensdagmiddag bekendgemaakt. Een overnamebedrag is niet gepubliceerd, maar volgens bronnen van de Financial Times gaat het om enkele tientallen miljoenen dollars.

Fitbit zegt de overname te willen gebruiken om zijn eigen producten te verbeteren, en om producten voor de gezondheidszorg te ontwikkelen.

Geld terug

Aan de ontwikkeling van Pebble-smartwatches komt met de overname een eind. De Pebble Time 2 en Core, die nog in ontwikkeling waren, worden niet meer geleverd, bevestigt het bedrijf op zijn site. Mensen die de apparaten al via Kickstarter kochten, krijgen hun geld binnen twee maanden terug. 

Bestaande Pebble-horloges blijven werken, maar het bedrijf waarschuwt dat ze in de toekomst mogelijk minder goed zullen functioneren. De garantie op bestaande Pebbles vervalt.

Volgens marktonderzoeker IDC is Fitbit de populairste maker van wearables. De markt als geheel groeit echter niet erg snel en smartwatches kunnen niet opboksen tegen simpelere en goedkopere apparaten als fitnesstrackers.