Een Bahamaan die eind vorig jaar werd opgepakt nadat hij de e-mailaccounts van bekende Amerikanen had gehackt, is veroordeeld tot vijf jaar cel.

De 24-jarige Alonzo Knowles stal film- en seriescripts uit de accounts. Deze probeerde hij vervolgens door te verkopen voor 80.000 dollar, maar de koper bleek een undercoveragent te zijn.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten maakte hij ook financiële documenten en naaktfoto's buit, naast muziek die nog niet was uitgebracht.

De straf die de rechter in New York oplegde was ongeveer twee keer zo hoog als de federale richtlijnen in de VS voorschrijven, meldt de New York Times. Volgens de rechtbank is een hogere straf gepast omdat Knowles geen spijt heeft van zijn daad.

Afpersing

Hij zei eerder dat dat wel het geval was, maar in e-mails die hij vanuit de gevangenis verstuurde schreef hij dat hij een boek wilde schrijven om daarin alle geheimen van bekende mensen te onthullen.

Verschillende slachtoffers stuurden verklaringen aan de rechtbank. Zo zei Naturi Naughton, een actrice uit de serie Power, dat Knowles zes scripts uit haar e-mails haalde. Vervolgens "probeerde hij mij, de producent, 50 Cent en mijn programmabaas af te persen".

De hacker kreeg toegang tot de e-mailaccounts van Hollywood-sterren via 'social engineering'-technieken. Hij ontfutselde informatie waarmee hij bijvoorbeeld wachtwoorden of antwoorden op geheime vragen kon raden.