Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dinsdag de deuren van Googles datacentrum in de Groningse Eemshaven geopend.

Dat deed de minister samen met internetondernemer Ben Woldring, Google-datacentrumbaas Joe Kava en twee scholieren.

Het datacentrum wordt een opslagplek voor data van meerdere Google-websites en diensten, zoals de Google-zoekmachine, maildienst Gmail en videosite YouTube.

In het datacenter gaan 150 mensen werken. Volgens vakbond FNV gaan er dankzij het datacenter indirect honderden mensen aan het werk. 

"Dit is een belangrijke bijdrage aan de ICT-infrastructuur van Nederland", aldus minister Kamp. "Internet en ICT zijn de aanjagers van economische groei in de toekomst."

Het datacenter moet volgens Kamp Nederland beter op de kaart zetten. "Google draagt bij aan onze economische profilering. Het bedrijf laat zien dat Nederland een gebied van de toekomst is, dat voor veel bedrijven interessant zal zijn."

Duurzame energie

Het Groningse datacentrum gebruikt volgens Kava alleen duurzame stroom. Vanaf 2017 moeten alle datacentra en kantoren van Google wereldwijd alleen nog maar draaien op groene energie.

Het zoekbedrijf heeft een samenwerking gesloten met energieleverancier Eneco. Hierdoor wordt de stroom van 19 windturbines in Delfzijl-Noord rechtstreeks aan het datacenter geleverd.

De techgigant liet om veiligheidsredenen geen van de genodigden binnen bij de dataservers, vertelt Google-woordvoerder Rachid Finge. "Van de 150 mensen die hier werken, mag minder dan de helft daar naar binnen". 

Nederlandse wet

Data bewaard op Nederlandse servers valt officieel onder Nederlandse wetgeving. Dat betekent echter niet dat alle Nederlandse gebruikersdata van Google bij het datacenter van Eemshaven komt te staan.

"We kunnen niet garanderen dat je Gmail hier in Eemshaven staat", vertelt Finge. Volgens hem zijn er ook geen concrete plannen om data exclusief binnen Nederland te bewaren.

Smeergeld

Een Nederlandse zakenman wordt vervolgd voor het omkopen van een Google-directeur bij onderhandelingen over een datacenter in de Eemshaven, waarvan een contract verlengd moest worden. Volgens Google gaat het daarbij niet over de dinsdag geopende locatie. 

De verdachte ontkent een Google-topman te hebben omgekocht. Google zegt bij de zaak een slachtoffer te zijn.