IBM zet zijn zelflerende software Watson in tegen cybercrime. Het programma is over de loop van afgelopen jaar getraind in het herkennen van gevaren op internet.

Watson kreeg in dat jaar elke maand 15.000 documenten aangeleverd van onderzoekers. Ook werd Watson aan databases van bijvoorbeeld bibliotheken en aan nieuwsmedia gekoppeld. De software moest de informatie uit al die stromen combineren om actuele digitale dreigingen te herkennen, schrijft Wired.

Vanaf dinsdag is een bètaversie van Watson beschikbaar. Zo’n veertig bedrijven krijgen de beschikking over de cybercrimeversie van Watson. De digitale beveiligers van die bedrijven krijgen dan rapporten en aanbevelingen over de digitale veiligheid van hun bedrijven.

Overzicht

Onderzoek van IBM wijst uit dat beveiligingsteams van bedrijven per dag zo’n 200.000 potentiële dreigingen op hun bureau krijgen. Watson wordt ingezet om daar meer overzicht over te krijgen.

"Cyberveiligheid op de traditionele wijze bedrijven is alsof je op een snelweg staat en verkeersovertreders uit het tegemoetrazende verkeer moet zien te pikken", zegt het beveiligingshoofd van één van de deelnemende bedrijven. "Met de hulp van Watson is het alsof je met een helikopter boven diezelfde snelweg hangt."