Een Nederlandse usenetprovider heeft grotendeels gelijk gekregen in een rechtszaak die werd aangespannen door Stichting Brein, de organisatie die houders van auteursrechten vertegenwoordigt.

Het bedrijf kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het illegale materiaal dat door gebruikers werd verspreid, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Vijf jaar geleden verloor NSE een kort geding van Brein, waardoor het bedrijf zichzelf gedwongen zag zijn usenetdienst stop te zetten. Via de dienst van NSE werd voornamelijk auteursrechtelijk materiaal verspreid, oordeelde de rechter. Het was volgens de eerdere uitspraak de verantwoordelijkheid van NSE om zulk materiaal pro-actief te verwijderen.

Er was volgens NSE echter geen goede manier om zulk materiaal automatisch offline te halen, dus de dienst werd helemaal stopgezet.

Usenet is een oud protocol om berichten en bestanden uit te wisselen via nieuwsgroepen. Hoewel het protocol nog altijd in gebruik is, zijn alternatieve downloadmethodes en streamingwebsites nu een stuk populairder.

Claims

Het gerechtshof oordeelt nu dat NSE wél mag doorgaan, als er maar effectief wordt gereageerd op claims van auteursrechtenhouders. Via een zogenoemd 'notice and takedown'-beleid moet illegaal materiaal snel offline worden gehaald als hier melding van wordt gemaakt. Maar NSE hoeft materiaal niet zelfstandig te verwijderen als er geen claim is binnengekomen.

Als NSE zich daar niet aan de nieuwe voorwaarden houdt, kan alsnog een dwangsom van 50.000 euro per dag worden geïnd.

Stichting Brein zegt in een reactie zich de "morele overwinnaar" van de zaak te voelen, omdat nu is verduidelijkt dat usenetproviders illegaal materiaal moeten verwijderen als houders van auteursrechten daarom vragen.

Gevolgen

De uitspraak zal voor NSE geen praktische gevolgen hebben: het bedrijf is niet van plan om zijn dienst weer beschikbaar te maken, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De zaak begon al in 2009. Het beroep tegen het vonnis uit 2011 duurde vervolgens erg lang, en het gerechtshof Amsterdam bracht twee keer een tussenarrest naar buiten, waarin NSE al in grote lijnen gelijk kreeg.

Brein wilde de zaak ondanks het offline halen van NSE doorzetten, om meer duidelijkheid te krijgen over aanvullende maatregelen die usenetproviders zouden moeten nemen tegen de verspreiding van illegaal materiaal. Daar ging het hof niet in mee.