Facebook vraagt sommige gebruikers om te beoordelen of nieuwsartikelen die zij op het sociale netwerk aantreffen misleidend zijn.

Onder gedeelde nieuwsartikelen kunnen de betreffende gebruikers kiezen of zij de kop van het artikel helemaal niet misleidend, zeer misleidend, of iets daar tussenin vinden.

Tegen TechCrunch bevestigt Facebook dat het gaat om een kleinschalige test, maar het bedrijf wil verder niet uitweiden over het doel hiervan of de precieze werkwijze.

Facebook heeft de afgelopen maanden veel kritiek gehad, omdat op de site veel nepnieuws zou worden verspreid. Volgens sommige critici kan dat een invloed hebben gehad op de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Facebook-directeur Mark Zuckerberg heeft gezegd te verkennen hoe nepnieuws kan worden aangepakt, bijvoorbeeld met waarschuwingslabels bij berichten van onbetrouwbare sites.

Het is onduidelijk of Facebook zich met de peiling onder nieuwsartikelen richt op nepnieuws, of vooral 'clickbait'-koppen probeert op te sporen. Eerder bond het sociale netwerk al de strijd aan met nieuwsberichten die overdreven of misleidende koppen gebruiken om zo veel mogelijk bezoekers binnen te halen.