Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube werken samen aan het opsporen en aanpakken van berichten, afbeeldingen en video's van terroristen.

De bedrijven willen samen voorkomen dat hun sites kunnen worden gebruikt als propagandaplatfrom voor terreur, zo kondigen zij dinsdag aan.

Gezamenlijk wordt een database met 'hashes' van afbeeldingen en video's opgesteld. Met die unieke codes kan snel worden herkend wanneer bekend terroristisch materiaal ergens opduikt. Verschillende sites gebruiken al vergelijkbare databases om kinderporno aan te pakken.

In eerste instantie zullen alleen de grote Amerikaanse sociale media samenwerken, maar zij zeggen te onderzoeken of ook andere bedrijven toegang kunnen krijgen tot de database.

Brussel

De aankondiging komt een dag nadat de Europese Commissie stevige kritiek uitte op dezelfde Amerikaanse techbedrijven, die er volgens Brussel niet voldoende aan doen om de verspreiding van haatberichten te voorkomen.

In dat geval ging het niet alleen om terreurpropaganda, maar ook om individuele beledigingen en bedreigingen. Uit onderzoek van de Commissie bleek dat slechts 40 procent van de berichten die als aanstootgevend worden aangemerkt binnen 24 uur werd bekeken door het verantwoordelijke sociale netwerk.

Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) dreigt met nieuwe wetgeving als de internetbedrijven niet zelfstandig verbeteringen doorvoeren.