Google heeft antisemitische, seksistische en racistische suggesties verwijderd uit de autocomplete van de zoekmachine, nadat media daarover hadden bericht.

Autocomplete zijn de suggesties van zoekopdrachten die de Google-zoekmachine geeft bij het intypen van een zoekopdracht. De Britse krant The Guardian merkte op dat sommige suggesties op zijn minst merkwaardig zijn. Die zijn aangepast, zei Google maandag tegen de krant.

Google gaf bijvoorbeeld de suggestie "are jews evil?" (zijn Joden kwaadaardig?) bij het intypen van de woorden 'are' en 'jews'. De eerste vijf resultaten waren artikelen waarin wordt uitgelegd waarom Joden kwaadaardig zijn.

Ook ontdekte de krant de suggesties "are women evil" (zijn vrouwen kwaadaardig) en "are muslims bad" (zijn moslims kwaadaardig). Ook daar stonden in de zoekresultaten vooral artikelen die kwaad spraken over vrouwen en moslims.

Actie

"Enkele uren na de meldingen hebben we actie ondernomen", zei een woordvoerder van Google. "Onze zoekresultaten zijn een weerspiegeling van het materiaal dat online staat. Dat betekent dat er soms onplezierige weergaven van gevoelige onderwerpen de zoekresultaten kunnen beïnvloeden."

De suggesties worden gegenereerd met een algoritme dat weer is gebaseerd op de activiteiten en interesses van de gebruiker. Omdat er elke dag zo'n 15 procent van de zoektermen nieuw is, kan er een vertekend beeld ontstaan, aldus de woordvoerder.

Google benadrukt dat er steeds wordt gewerkt aan het verbeteren van de algoritmen.