Internetbedrijf Amazon opent begin volgend jaar een supermarkt in Seattle waarin klanten niet in de rij voor de kassa hoeven te staan. In plaats daarvan loggen ze in met hun smartphone, waarna de supermarkt automatisch herkent wat ze meenemen.

Een systeem van de webwinkel herkent wat mensen uit het schap halen en zet de producten vervolgens in een virtuele winkelwagen. Als klanten de winkel verlaten, wordt het totaalbedrag automatisch afgerekend, schrijft Amazon.

De winkel Amazon Go draait op zogenoemde 'Just Walk Out'-technologie, vergelijkbaar met technologie die wordt gebruikt in zelfrijdende auto's. Het gaat om een combinatie van computers met zichtherkenning, sensoren en kunstmatige intelligentie.

Bij binnenkomst scannen klanten hun smartphone met een Amazon Go-app waaraan een Amazon-account is gekoppeld. Het systeem achter de winkel herkent wanneer mensen artikelen uit het schap halen of iets terugzetten. Bij het verlaten van de winkel gaan klanten weer door de poortjes.

Levensmiddelen

De winkel is zo'n 167 vierkante meter en heeft naar het lijkt vooral levensmiddelen in de schappen. Medewerkers van Amazon kwamen naar eigen zeggen vier jaar geleden al op het idee om een winkel te beginnen waarin mensen niet in de rij hoeven te staan of hoeven af te rekenen.

Amazon Go is voor medewerkers van het bedrijf al toegankelijk. Het is onduidelijk of en wanneer Amazon de formule buiten thuisstad Seattle wil uitbreiden.

Amazon opent in Seattle een slimme supermarkt
Amazon opent in Seattle een slimme supermarkt