De laptop van een medewerker van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt is vorige week woensdag gestolen. Daarop staan in potentie de gebruikersgegevens van tienduizenden mensen.

Op die laptop staan waarschijnlijk gegevens van inwoners en bedrijven in gemeenten waarvoor het bedrijf in 2015 heeft gewerkt. Het bedrijf werkte samen met de gemeenten Venray, Beek, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein en Venlo. Dat meldt het bureau Belastingsamenwerkingen Gemeenten en Waterschappen Limburg in Roermond.

De eigenaar van de laptop kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist. Omdat het bedrijf voor meer gemeenten werkt, zijn mogelijk meer plaatsen getroffen, aldus de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD).

De dienst en de gemeenten willen niet zeggen om welk bedrijf het gaat of wat dat bedrijf precies voor gemeenten doet. Op de laptop staan namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsgegevens. Met een burgerservicenummer en persoonsgegevens kan iemand bijvoorbeeld ten onrechte toeslagen aanvragen.

Volgens de gemeente Noordenveld heeft het bedrijf toegegeven dat de beveiliging van de gegevens op de laptop niet optimaal was. Na de diefstal hebben specialisten onderzocht wat er precies op de laptop stond, maar dat had geen resultaat.

Tienduizenden eigenaren

Hoeveel data er in totaal op de laptop kan staan is onduidelijk, maar het zou gaan om "tienduizenden eigenaren" van bijvoorbeeld woningen, bedrijven en scholen. 

Een woordvoerder van de gemeente Venray zegt dat het vermoedelijk gaat om 22.000 eigenaren, terwijl het er bij Zutphen uiterlijk 24.000 zijn. 

De gemeenten hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen met vragen over de gegevensdiefstal. Er is aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente Zutphen werkt sinds dit jaar niet meer met het betrokken bedrijf.