De Europese Commissie zegt dat Amerikaanse techbedrijven sneller moeten optreden tegen haatberichten zoals bedreigingen en beledigingen.

Daarmee richt de commissie zich op onder andere Facebook, Twitter, Google en Microsoft. Mogelijk zal de commissie strengere wetgeving overwegen, aldus de Financial Times. Deze wetgeving moet bedrijven dwingen om sneller op te treden.

Een half jaar geleden stemden veel grote techbedrijven in met optionele richtlijnen, waarin ze beloven binnen 24 uur op te treden tegen hatelijke of kwetsende berichten. 

In de praktijk zouden de bedrijven er niet vaak genoeg in slagen om binnen 24 uur alle haatdragende berichten te verwijderen, aldus de Europese Commissie. 

Volgens een onderzoek in opdracht van Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) wordt slechts 40 procent van de gemelde berichten binnen 24 uur bekeken. Na 48 uur is 80 procent van de gemelde berichten door de techbedrijven gezien.

Techgiganten moeten volgens Jourová bewijzen dat ze beter kunnen omgaan met de gemelde berichten, als ze willen voorkomen dat er nieuwe wetgeving wordt voorgesteld hiervoor.

Kritiek

Met de richtlijnen wil de Europese Unie onder andere radicalisering, bedreigingen en discriminatie via sociale media tegengaan. 

Belangenorganisatie European Digital Rights is kritisch over de manier waarop de berichten nu worden behandeld. De richtlijnen zouden te onduidelijk zijn, waardoor iedereen ze anders kan interpreteren en toepassen.