Bijna iedereen doet het. Een mailtje versturen vanaf zijn werk. Althans, als we de uitkomst van een peiling van carrièresite Monsterboard.nl moeten geloven. Volgens Monsterboard wordt e-mail op het werk massaal gebruikt voor privédoeleinden.
uitkomst
Monsterboard.nl

Zeven op de tien respondenten zegt dagelijks e-mails voor privé-doeleinden te versturen. Slechts twee procent doet dat nooit: "het kan mij mijn baan kosten" is de reden die de makers van de peiling koppelden aan het antwoord "nooit". De peiling onder 1700 inzenders is overigens niet representatief.

Aan kop

Nederland gaat volgens Monsterboard samen met Ierland aan kop in Europa als het gaat om privé-mails op het werk. Engeland (66 procent) komt als derde uit de bus. Onderaan bungelen Duitsland, Spanje en Italië, waar "slechts' één op de twee werknemers e-mail gebruikt voor privé-zaken.

Voor de controle door de werkgever van e-mail en internetverkeer gelden dezelfde regels als voor het meeluisteren met de telefoon. De baas mag ingrijpen op voorwaarde dat er een gegrond vermoeden van misbruik bestaat. Bovendien moeten er duidelijke afspraken zijn gemaakt over privé-gebruik van computerfaciliteiten en moeten die spelregels voor alle werknemers duidelijk zijn. In de praktijk voldoen veel bedrijven niet aan deze voorwaarden.