Airbnb ziet af van een rechtszaak tegen de Amerikaanse stad New York. De huizenverhuursite had het stadsbestuur aangeklaagd vanwege nieuwe regels die korte verhuur van woningen verbieden.

Mensen die in New York hun woning aanbieden voor minder dan 30 dagen, kunnen een boete krijgen van hooguit 7.500 dollar (ongeveer 7000 euro). Airbnb is met de stad akkoord gegaan dat alleen de verhuurders worden bestraft en niet het bedrijf zelf, schrijft The New York Times zaterdag.

Korte verhuur is sinds 2010 in de stad verboden. Met de nieuwe wet zijn er ook strafmaatregelen toegevoegd. Airbnb klaagde de staat en stad kort na ondertekening van de wet in oktober aan, omdat de regels ongrondwettelijk zouden zijn.

In november schikte de huizenverhuursite al met de staat New York. De twee partijen waren het met elkaar eens geworden dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet bij de stad ligt.

De regels zijn volgens het stadsbestuur niet specifiek gericht op Airbnb. De overheid wil mensen aanpakken die hun goedkope woning gebruiken als een illegaal hotel.

Markt

New York is de grootste markt van Airbnb in de Verenigde Staten. Verhuurders op de site draaiden vorig jaar een omzet van ongeveer één miljard dollar. Een deel daarvan is naar Airbnb gegaan. Het bedrijf vreesde dat de nieuwe regels verhuurders in New York zou afschrikken.

Airbnb heeft in meer steden te maken met nieuwe regelgeving over korte verhuur of maatregelen tegen illegale verhuur. In Amsterdam bereikte het bedrijf een overeenkomst om illegale verhuur tegen te gaan.