Facebook gaat boodschappen van een select aantal mediabedrijven prominenter in het nieuwsoverzicht van gebruikers tonen. Het sociale netwerk zou met Collections Snapchat en Twitter achterna gaan, die eerder Stories en Moments introduceerden.

Facebook heeft de afgelopen weken media en bedrijven uit de entertainmentindustrie benaderd met de vraag of zij kunnen bijdragen aan de functie, schrijft Business Insider vrijdag op basis van twee anonieme bronnen en interne documenten.

Het sociale netwerk neemt een aantal partners in de arm, dat via Collections onder meer nieuwsberichten en video's kan publiceren. Wanneer de functie wordt uitgerold is niet bekend.

Bedrijven die betrokken worden bij het initiatief krijgen de mogelijkheid om hun boodschappen direct op het nieuwsoverzicht van bepaalde gebruikers te publiceren.

Bij hoeveel en welke mensen een mediaboodschap terechtkomt is nu afhankelijk van het aantal likes. Ook kunnen bedrijven hun eigen berichten beter zichtbaar maken door Facebook te betalen.

Het is niet duidelijk of ook adverteerders gebruik kunnen maken van Collections.

Nepnieuws

Mogelijk wil Facebook met Collections het partnerschap aangaan met grote traditionele mediabedrijven, om nepnieuws te overschaduwen. Het netwerk ligt onder vuur vanwege de verspreiding van nepnieuws.

Het sociale netwerk zou het nepnieuws niet van echt kunnen onderscheiden en zou de bron van het nieuws niet prominent genoeg tonen. Facebook liet eerder weten na te denken over manieren om nepnieuws een halt toe te roepen.