RIJSWIJK - Een condoleanceregister op internet voor de dinsdag vermoorde Theo van Gogh is woensdagmiddag per direct gesloten, omdat er te veel racistische teksten binnenkwamen. Digi NL Media, de initiatiefnemer van www.condoleanceregister.com, overweegt aangifte te doen van discriminatie, zei directeur D. Verboeket.

Sinds de opening van het register zijn er volgens hem ongeveer 15.000 reacties binnengekomen. Circa 10.000 daarvan waren condoleances, de overige 5000 bestonden uit "niet toelaatbare" teksten. Vooral Marokkanen werden daarin uitgescholden. De vermoedelijke moordenaar van Van Gogh heeft zowel een Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit.

Hirsi Ali

Vooral in de loop van woensdagmiddag nam het aantal racistische opmerkingen toe, aldus Verboeket. Zo woedde er een discussie waarin werd gesteld dat het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali "de volgende is die dood moet". De politica wordt wegens aanhoudende bedreigingen sinds twee jaar bewaakt.

IP-adres

Digi NL Media had dinsdag besloten veel opmerkingen toe te laten, omdat volgens Verboeket iedereen recht heeft op een mening. Omdat het "te erg" werd, heeft de organisatie echter besloten het register met onmiddellijke ingang te sluiten. Verboeket gaat ervan uit dat 90 procent van de mensen die een reactie hebben gegeven, via een zogeheten IP-adres van een computer zijn te achterhalen als het tot een aangifte komt.

Na de moord op de politicus Pim Fortuyn in 2002 kwamen er ook discriminerende opmerkingen op het condoleanceregister binnen, maar de organisatie besloot het register toen open te laten.