De Russische inlichtingendienst FSB bereidt zich voor op een "grootschalige cyberaanval", waarbij nepnieuws via Nederlandse servers zou worden verspreid.

Daarvoor waarschuwt de FSB in een verklaring. Het doel zou zijn om "het Russische financiële systeem te destabiliseren".

De aanvallers zouden van plan zijn om rond 5 december SMS-berichten en artikelen te verzenden, waarin op grote schaal over een financiële crisis in Rusland wordt gesproken. Daarin zou worden beweerd dat een aantal toonaangevende banken failliet zijn of hun vergunningen zijn verloren.

Bij de aanval op Rusland moeten servers in Nederland worden gebruikt, stelt de FSB. Die servers zouden in het bezit zijn van de Oekraïense hostingprovider BlazingFast.

Volgens technisch directeur Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT is de kans heel klein dat Nederland bij de aanval betrokken is, juist omdat er servers in Nederland zijn gespot. "Zo makkelijk geef je jezelf normaal niet weg", aldus Prins.

De FSB beweert dat de geplande aanval wordt uitgevoerd door een "buitenlandse inlichtingendienst". Om welk land het zou gaan, zegt de dienst niet. In de verklaring wordt enkel de locatie van de gebruikte servers en het betreffende hostingbedrijf aangegeven.

Nepnieuws 

Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND denkt dat Rusland betrokken was bij het verspreiden van nepnieuws tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten. Hij vreest dat Rusland hetzelfde tijdens de Duitse verkiezingsrace zal doen.

De Verenigde Staten verdenken Rusland van inmenging in de recente Amerikaanse verkiezingen, door het hacken van het Democratisch Nationaal Comité.