China wil lokale politie-eenheden de bevoegdheid geven om het internet te censureren na natuurrampen of rampen met een menselijke oorzaak.

Dat staat in een wetsvoorstel waar tot eind 2016 een consultatie over wordt gehouden, meldt Reuters vrijdag.

De wet zou formaliseren wat in de praktijk al vaak gebeurt: lokale autoriteiten sturen vaak de manier waarop media verslag doen van rampen. Maar de wet zou ook grote gevolgen kunnen hebben voor discussies op sociale media, die soms nog een stuk vrijer zijn dan verslaggeving in nieuwsmedia.

China wordt vaak getroffen door verschillende soorten rampen, vaak in de industriële sector. Vorig jaar kwamen meer dan honderd mensen om bij een enorme explosie in de stad Tianjin, nadat gevaarlijke stoffen op onveilge wijze waren opgeslagen. Ook in de vele mijnen die China rijk is vinden regelmatig grote ongelukken plaats.

Trein

In 2011 zorgden kritische berichten op internet en in de Chinese media ervoor dat een uitgebreid onderzoek werd ingesteld naar een crash met een hogesnelheidstrein bij de stad Wenzhou.

Lokale autoriteiten hadden eerder geprobeerd de betrokken wagons te begraven, maar na een storm van kritiek werden veel functionarissen ontslagen en startte het spoorministerie een officieel onderzoek. Dat leidde tot belangrijke verbeteringen in de beveiligingssystemen van het spoornetwerk.