De woningverhuursite Airbnb heeft met de gemeente Amsterdam een deal gesloten, om zo illegale verhuur via de website lastiger te maken. Airbnb gaat Amsterdamse huizen die langer dan zestig dagen per jaar op de site worden aangeboden, automatisch verwijderen.

De samenwerking is op donderdag bekendgemaakt en zal op 1 januari 2017 van start gaan. 

Het wordt in Amsterdam ook onmogelijk gemaakt om op Airbnb huizen aan te bieden voor meer dan vier personen.

Met de nieuwe maatregelen wordt illegale verhuur van huizen of kamers op Airbnb moeilijker gemaakt. Officieel is het niet toegestaan een locatie langer dan zestig dagen per jaar te huur aan te bieden. 

De gemeente Amsterdam uitte al lange tijd zorgen over verhuur via Airbnb. Sinds 2014 probeert de stad al om illegale hotels te sluiten die op de site worden aangeboden.

Nederlandse horeca pleitte in augustus nog voor een kliklijn, waarbij illegale hotels in Nederland gemeld kunnen worden.

De nieuwe maatregelen bij Airbnb maken illegale verhuur lastiger, maar niet onmogelijk. Zo kan een verhuurder een locatie na zestig dagen alsnog op een andere site aanbieden.

Bed & Breakfast

Airbnb was eerder niet bereid zelf maatregelen te nemen, omdat sommige instanties zoals Bed & Breakfasts wel langer dan zestig dagen per jaar verhuurd mogen worden. 

Bij het nieuwe systeem kunnen verhuurders bevestigen of ze de juiste vergunningen hebben om een huis langer te verhuren. Is dat het geval, dan wordt de limietoptie alsnog uitgeschakeld.

Alleen Amsterdam

De op donderdag gepresenteerde deal geldt alleen voor de stad Amsterdam. Een woordvoerder van Airbnb zegt wel dat het bedrijf graag praat met andere locaties.

"We behandelen elke stad persoonlijk en willen nauw samenwerken met steden en gemeenschappen om een beleid te ontwikkelen die juist voor hen is", aldus het bedrijf.