Amazon stelt verschillende kunstmatige intelligentie-diensten open voor ontwikkelaars, die er bijvoorbeeld apps mee kunnen bouwen.

Dat meldt TechCrunch woensdag. Het Amerikaanse bedrijf lanceert een nieuw Amazon AI-platform waar voorlopig drie verschillende diensten beschikbaar worden. Het bedrijf is van plan om het aantal diensten uit te breiden. 

De eerste dienst die beschikbaar wordt heet Rekognition. Het gaat om herkenningssoftware die bijvoorbeeld het aantal mensen in een foto kan noemen, hun geslacht herkent, gezichten kan matchen en objecten identificeert.

Volgens Amazon is de software slim genoeg om zelfs het ras van een hond te kunnen raden op basis van een foto. Rekognition is vergelijkbaar met herkenningssoftware waar Google en Microsoft bijvoorbeeld al mee werken. 

Polly en LEX

Daarnaast wordt Amazon Polly beschikbaar, een dienst die geschreven tekst kan omzetten in spraak. De dienst zou 27 talen kunnen spreken.

De derde en laatste dienst, Amazon LEX, biedt toegang tot de kunstmatige intelligentie van de slimme assistent Alexa die in de speaker Amazon Echo wordt gebruikt. LEX begrijpt spraak, waardoor ontwikkelaars software kunnen bouwen waarmee vragen worden beantwoord. Een pizzabezorgdienst kan bijvoorbeeld zo aan klanten vragen wat ze op hun pizza willen en de voorkeuren onthouden.

'Erfgoed'

“Veel bedrijven realiseren zich niet wat een erfgoed Amazon heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie”, zegt directeur Andy Jassy van Amazon Web Services tegen de technologiesite TechCrunch. Volgens de topman heeft Amazon duizenden mensen in dienst die zich richten op kunstmatige intelligentie.

In september werd bekend dat Amazon van plan is zijn experimentele hardwaredivisie flink uit te breiden. Het bedrijf zou zijn positie in de markt voor slimme huishoudelijke apparaten willen versterken. In 2019 zou de afdeling bijna 3.800 medewerkers moeten tellen.