Het Internet Archive, het grootste archief van oude webpagina's ter wereld, wil behalve in de VS ook in Canada een kopie van zijn collectie aanleggen.

Dat stelt Brewster Kahle, hoofd van het archief, op de officiële site van het Internet Archive.

"De geschiedenis van bibliotheken is één van verlies", begint hij zijn bericht. Volgens Kahle zijn goede backups nodig om te voorkomen dat ook het internetarchief verloren gaat.

Politiek

De keuze om een vestiging in Canada te openen heeft ook te maken met het politieke klimaat in de Verenigde Staten, schrijft hij. De presidentsverkiezingen die werden gewonnen door Donald Trump kunnen volgens Kahle voor "radicale veranderingen" zorgen.

"Het was een stevige herinnering dat instellingen als de onze, die gebouwd zijn voor de lange termijn, klaar moeten zijn voor verandering." Kahle zegt zich te willen voorbereiden op een internet "die mogelijk grotere beperkingen zal kennen".

Het internetbeleid van Trump is nog in nevelen gehuld. Critici vrezen dat hij internetspionage wil opvoeren en dat hij de netneutraliteit in de VS wil opheffen. Dat zou sommige sites trager of slechter bereikbaar kunnen maken.

Kahle roept gebruikers van het Internet Archive op om een donatie achter te laten. Volgens hem zijn er "miljoenen" dollars nodig om een Canadese kopie mogelijk te maken.