De webwinkeldag Cyber Monday heeft dit jaar opnieuw records gebroken in de VS.

Uit onderzoek van Adobe blijkt dat er maandag 3,39 miljard dollar (3,2 miljard euro) is uitgegeven tijdens de grote uitverkoop. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder.

Volgens Adobe, dat zegt 80 procent van alle transacties bij grote webwinkels te volgen, lagen de verkopen tijdens Cyber Monday net hoger dan tijdens Black Friday. Op die uitverkoopdag, afgelopen vrijdag, lag de nadruk ook meer op verkoop via fysieke winkels.

In totaal verwacht Adobe dat Amerikanen in november zo'n 40 miljard dollar uitgeven in webshops. Bijna elke dag ligt de omzet van Amerikaanse onlinewinkels boven de 1 miljard dollar.

Games

De PlayStation 4 en Xbox One deden het allebei zeer goed tijdens Cyber Monday, stelt Adobe. Beide consoles kwamen in de top vijf van best verkochte elektronica, naast 4K-tv's van Samsung, iPads en de Amazon Fire-lijn. Pokémon Sun & Moon zijn de populairste games.

Meer dan de helft van de bezoeken aan webwinkels werd uitgevoerd via een smartphone of tablet, maar daadwerkelijke aankopen komen nog vaker via een desktop of laptop.

Het is onduidelijk hoeveel er in Nederland of heel Europa is uitgegeven tijdens Cyber Monday en Black Friday. Steeds meer webwinkels doen hier mee aan het fenomeen, dat in de VS ontstond.

De Chinese webwinkeldag Singles Day (11 november) blijft verreweg de grootste. Alleen al via de webwinkel Alibaba werd er op die dag voor 16,6 miljard euro verhandeld.