Aankopen doen bij een webwinkel die is gevestigd in een ander EU-land moet eenvoudiger en goedkoper worden. Consumenten moeten vanuit elk land kunnen webwinkelen in een ander land, waarmee een einde komt aan het zogenoemde 'geoblocking'

Dat zijn de EU-ministers van Economische Zaken maandag in Brussel overeengekomen. Volgens de Slowaakse minister Peter Ziga, die de onderhandelingen voorzat, zal de internethandel door de nieuwe regels aanmerkelijk toenemen.

Consumenten moeten door de nieuwe regels toegang krijgen tot veel meer goederen en diensten, tegen betere prijzen. Het zal niet langer toegestaan zijn om voor klanten in verschillende landen verschillende prijzen te rekenen. 

Er komt geen leverplicht voor verkopers in landen waar zij normaal niet actief zijn.

Internet

Het afschaffen van de geoblocking geldt bijvoorbeeld voor modewebwinkels en autoverhuur. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder dit wetsvoorstel.

De Europese Commissie wil deze vorm van geoblocking wel aanpakken. Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Eengemaakte Markt) vindt dat consumenten ook in het buitenland toegang zouden moeten hebben tot de catalogus van films, tv-series en e-books die zij normaal in hun thuisland tot hun beschikking hebben. De Europese Commissie werkt aan aparte regels hiervoor.

Ansip zegt dat in de komende dagen ook versimpelde belastingregels zullen worden gepresenteerd om onlineverkoop over de landsgrenzen makkelijker te maken.