Taxidienst Uber hoopt in de Europese Unie de classificatie van 'digitale dienst' te krijgen. Daarmee zou de onderneming strenge regelgeving voor reguliere transportbedrijven kunnen omzeilen.

Uber is in Spanje verwikkeld in een rechtszaak dat het grootste taxibedrijf in Barcelona heeft aangespannen tegen UberPOP. De Spaanse rechter heeft advies gevraagd bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Komende week zal Uber de vijftien rechters in Luxemburg ervan proberen te overtuigen dat het bedrijf een digitaal platform is dat chauffeurs en klanten met elkaar verbindt.

Bestaande taxibedrijven zien in Uber echter een concurrent die ontkomt aan de strenge regels die zijn opgesteld voor transportbedrijven, zoals wetgeving over vergunningen, verzekeringen en veiligheid.

Voorstanders van Uber zeggen dat de strengere regelgeving ervoor zal zorgen dat bestaande bedrijven te veel worden beschermd en de komst van digitale startups in de weg staat.

Rechtszaak

De rechtszaak in Spanje is in 2014 aangespannen door Asociacion Professional Elite Taxi. Direct daarna is Uber gestopt met de dienst UberPOP in Spanje, in afwachting van de uitkomst.

Nederland, Finland, Polen, Griekenland en het Europees handelsverdrag EFTA hebben verklaringen overlegd die het standpunt van Uber onderschrijven. Spanje, Frankrijk en Ierland stellen dat Uber een transportbedrijf is.

Nederland

UberPOP is een omstreden dienst van Uber die ongelicentieerde chauffeurs passagiers laat oppikken. In Nederland is de onderneming illegaal verklaard door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

In 2015 stopte UberPOP in Nederland, omdat het volgens Uber "een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving".