De sim-only-provider Youfone gaat samen met het Chinese Huawei de Nederlandse tv-markt betreden. De bedrijven willen een digitaal platform aanbieden dat toegang biedt tot live-televisie, video on demand, apps en games.

Daartoe ondertekenen het Rotterdamse Youfone en het Chinese Huawei vrijdag een overeenkomst. Het platform moet uiterlijk 1 april 2017 in de lucht zijn, zegt Youfone-directeur Valentijn Rensing tegen NU.nl.

Het basispakket van de dienst, die 10 euro per maand zal kosten, lijkt op concurrenten als KPN Play en Knippr van T-Mobile. Klanten krijgen toegang tot twintig livezenders via apps, Apple TV en Chromecast. Programma's van onder meer de NPO en de commerciële zenders van RTL en SBS kunnen uiterlijk een week na uitzending worden teruggekeken.

Voor een klein maandelijks bedrag kunnen klanten zelf zenders toevoegen aan het basispakket; de erotische zender Meiden van Holland kost bijvoorbeeld 1 euro per maand.

Ook komt er een video on demand-pakket met films en series beschikbaar, voor 2,50 euro per maand. Rensing zegt dat video's in dat pakket 60 dagen beschikbaar zullen zijn, voordat ze worden vervangen door nieuw aanbod.

Settopbox

Youfone zal ook een uitgebreider pakket leveren, inclusief settopbox voor thuis, voor 15 euro per maand. Via dat kastje kan een Huawei-platform worden gebruikt dat behalve voor televisie ook ruimte biedt aan apps, games en webwinkelfuncties.

Huawei ontwikkelde het platform eerder voor de Chinese markt en werkte in Duitsland samen met Deutsche Telekom om het beschikbaar te maken onder de naam Entertain TV (zie afbeelding).

Rensing zegt in gesprek te zijn met Netflix en Amazon om te verkennen of hun videodiensten ook aan het platform kunnen worden toegevoegd. Hij benadrukt echter dat die gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden.

Internet

Hoewel Youfone zich vooral richt op het tv-product, zal het ook mogelijk zijn om vast internet af te nemen bij de provider, via het netwerk van KPN. De prijs voor een pakket met televisie en internet zal naar verwachting 35 euro per maand bedragen, zegt Rensing.

Youfone wil zich richten op klanten van tussen de 18 en 39 jaar oud, die volgens Rensing behoeftes hebben waar de huidige providers niet aan voldoen. "Zij hebben gewoon hele andere soorten content nodig", zegt hij.

Tot nu toe bood Youfone alleen sim-only-abonnementen aan, als 'virtuele provider' via het mobiele netwerk van KPN. Huawei staat vooral bekend om zijn netwerkapparatuur en smartphones.